• Zusters en Broeders
  Stem van het religieuze leven in Vlaanderen

  Het erfgoed van het religieuze leven in Vlaanderen is een schat om te koesteren en te laten schitteren. In tientallen ontroerende, grappige en vooral persoonlijke verhalen komen verleden, heden en toekomst samen.

  Lees meer over het project of herontdek de bijna 40 unieke bijdragen via Kerknet - ook op Youtube
   
   

 • 'Uit dezelfde bron' - Braambos - zondag 18 oktober 2015
  Abdij O.L.Vrouw van Nazareth te Brecht en Priorij Klaarland te Bocholt


  Wie alleen de buitenkant bekijkt merkt terecht op dat de Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth te Brecht en Priorij Klaarland te Bocholt er wel heel verschillend uitzien. Maar voor wie naar binnen gaat en uitzoekt wat de trappistinnen op beide locaties inspireert komt tot de ontdekking dat ze putten uit dezelfde bron.

  In deze Braambosdocumentaire maken we het verloop mee van een dag. We starten in Brecht om daarna in Klaarland de dag af te ronden. Enkele zusters getuigen over hun leven. Een rode draad daarbij is dat ze in hun zoektocht naar God zichzelf tegenkomen en worden uitgedaagd steeds meer mens te worden. De figuur van Jezus is hierbij hun inspiratiebron.
   
   

 • Hof Zevenbergen - Ranst
  Opendeur - zondag 28 augustus 2016


  Een gastvrij huis waar groepen – jongeren en volwassenen - terecht kunnen voor hun initiatieven rond bezinning, ontmoeting, vorming, heling. Waar iedereen welkom is die de geest en de sfeer van het huis respecteert. Waar je ook individueel mag neerstrijken om te rusten, op adem te komen, te studeren, te schrijven, tot jezelf te komen.

  Een plek van rust en stilte in een groene oase vlakbij het centrum van Ranst, grenzend aan het natuurdomein Zevenbergenbos. Een huis van meditatie en gebed. Een bron van inspiratie en vorming op je weg naar mens-worden.
   
   

 • Abdij Mariënlof - Borgloon
  Weer taart en koffie in klooster van Colen (DS-online, 13 augustus 2016)


  Abdij Mariënlof (Cisterciënzerinnen - Borgloon), ook bekend als het voormalige kruisherenklooster van Colen, krijgt nog dagelijks heel wat bezoekers. "Ze blijven komen om ons klooster te bezoeken, om te genieten van het uitzicht of om met ons te bidden", zegt zuster en priorin Myriam.

  De zusters stellen de vroegere basisschool van het klooster ter beschikking aan een privé-initiatief. De school was er tot eind de jaren zeventig. Daarna werd het gebouw, vlakbij de poort naar de grote binnenplaats, een bezinningscentrum. Nu krijgt het een nieuw leven dat volledig past in de sfeer en de geschiedenis van het klooster.
   
   

 • Onthaalcentrum De Pelgrim - Scherpenheuvel

  De Pelgrim is gevestigd in de vroegere schoolgebouwen van de zusters Ursulinen op het Isabellaplein.

  In het onthaal staat er voor de bezoekers heel wat informatie ter beschikking. In de verbruiksruimte kan men bij een drankje tot rust komen. Voor het organiseren van allerhande activiteiten kan men gebruik maken van meerdere vergaderruimtes met multi-mediale voorzieningen.